A kettős tömegű lendkerék hibadiagnosztikája

A kuplung cseréje során feltétlenül ellenőrizzék a kettős-tömegű lendkereket. Kopott, hibás kettőstömegű lendkerék az új kuplung tönkremeneteléhez vezethet, és a garancia sem érvényes ebben az esetben!

A kettős-tömegű lendkerék az Alkatrész csoportok > Forgattyústengely halytásLendkerék szekcióban található!

Fontos útmutatás

A járműgyártók első felszereléseiben egyre több kettős tömegű lendkereket alkalmaznak – a tendencia tovább emelkedik. Ennek az oka a kettős tömegű lendkerék műszaki előnyeiben található, valamint a zajszint csökkentésének és a modern motorok károsanyag-kibocsátás csökkentésének a szükségességében. A kettős tömegű lendkereket mindig a járműhöz és a motorhoz illesztik. Alternatív módon a kettős tömegű lendkerékhez többrészes javítási megoldásokat ajánlanak a piacon. Ezek a készletek alapvetően a következőkből állnak:

-egy hagyományos, merev lendkerék,
-egy tengelykapcsoló nyomólap,
-egy tengelykapcsoló tárcsa és
-egy kinyomócsapágy.

Figyelem!
Ezek az alternatív javítási megoldások nem felelnek meg a járműgyártók specifikációinak! Ezek a tengelykapcsoló tárcsák ebben az alkalmazási formában nem képesek a motor által gerjesztett forgási lengéseket szemben a kettős tömegű lendkerékkel a kisebb elfordulási szög miatt teljesen felvenni. Következményként zaj jöhet létre vagy a lengések következtében akár a hajtáslánc sérülései is bekövetkezhetnek.

Kérdezzék meg az ügyfeleiket:

-Ügyfélreklamáció esetén megkönnyítik a célirányos kérdések a hibakeresést.
-Mi az, ami nem működik, mi az amit kifogásolnak?
-Mióta áll fenn a probléma?
-Mikor jelentkezik a probléma? (időszakosan, gyakran, mindig)
-Milyen járműállapotban merül fel a probléma? (pl. induláskor, gyorsításkor, felkapcsoláskor vagy visszakapcsoláskor, hideg vagy üzemmeleg járműnél)
-Nehezen lehet beindítani a járművet?
-A jármű összes és éves futásteljesítménye?
-A jármű rendkívüli terhelése? (pl. utánfutós üzemmód, nagy terhelés, taxi, flottajármű, tanuló kocsi, chiptuning)
-Menetprofil? (városban, rövid útvonalakon, országúton, autópályán)
-Hajtottak már végre javításokat a tengelykapcsolón vagy a sebességváltón? (ha igen, milyen km-állásnál, az akkori kifogás alapja)

Általános vizsgálat a járművön:

-Hibatárolói bejegyzések a vezérlőkészülékben (motor, sebességváltó)
-Akkumulátor teljesítménye
-Az indítómotor állapota és működése
-Tuningolták-e a gépkocsit? (kulcsszó: „Chiptuning“)
-Fontos! A leesett kettős tömegű lendkereket nem szabad többé felszerelni! • golyós- és siklócsapágyak sérülése, elhajlott adógyűrű, megnövekedett kiegyensúlyozatlanság
-A kettős tömegű lendkerék dörzsfelületének felszabályozása tilos! • a dörzsfelület gyengítésével a megkívánt repesztési fordulatszámot már nem lehet biztosítani.
-Siklócsapágyas kettős tömegű lendkerék esetén a másodlagos lendítőtárcsát tengelyirányban nem szabad nagy erővel mozgatni! • a kettős tömegű lendkerék belsejében lévő membrán ezáltal megsérülhet.

A kettős tömegű lendkerék szerelése során a következő pontokra ügyeljenek:

-Ellenőrizzék a tengelytömítő-gyűrűk (motor- és sebességváltó-oldali) tömítettségét és szükség esetén cseréljék ki azokat.
-Ellenőrizzék az indító fogaskoszorú esetleges sérüléseit és szilárd rögzítését.
-Mindig új rögzítőcsavarokat használjanak.
-A fordulatszám-érzékelők és a jeladó csapok közötti helyes távolságra és a kettős tömegű lendkeréken lévő jeladócsapokra és gyűrűkre a járműgyártók szerint.
-A tengelykapcsoló illesztőcsapjának helyes ülésére • az illesztőcsapok nem lehetnek benyomódva a kettős tömegű lendkerékbe vagy kicsúszva onnan. • a benyomott illesztőcsapok köszörülik az elsődleges lendítőtárcsát (zajok).
-Tisztítsák meg a kettős tömegű lendkerék súrlódófelületeit egy zsíroldó tisztítószerrel nedvesített törlőkendővel • nem juthat tisztítószer a kettős tömegű lendkerék belsejébe!
-Helyes csavarhosszúságok a tengelykapcsolókhoz • a túl hosszú csavarok köszörülik az elsődleges lendítőtárcsát (zajok) vagy adott esetben akár blokkolják is azt. • a túl hosszú csavarok megsérthetik a golyóscsapágyat vagy lehúzhatják az ülékéről.

Vegyék figyelembe a jármű gyártójának előírásait!


Nem engedélyezett

-alkatrészmosóval történő mosás
-nagy nyomású tisztítóval, gőzborotvával, sűrített levegővel, vagy tisztítóspray-vel történő tisztítás

Építési mód szerint a következő műszaki adottságok engedélyezettek, és nincs befolyásuk a működőképességére:

-Enyhe zsírnyomok a kettős tömegű lendkerék hátoldalán (motor oldali) a furatoktól kifelé menően.
-A másodlagos lendítőtárcsa az elsődleges lendítőtárcsához képest elfordítható és magától nem áll vissza. • Egy súrlódásvezérlő-tárcsával szerelt kettős tömegű lendkeréknél egy kemény ütközés érezhető és hallható.
-A kiviteltől függően legfeljebb 2 mm tengelyirányú játék az elsődleges és a másodlagos lendítőtárcsa között • -Néhány siklócsapágyas építési módnál akár 6 mm tengelyirányú játék is lehet.
-Minden kettős tömegű lendkeréknél a másodlagos lendítőtárcsának billenőjátéka is van • Golyóscsapágynál 1,6 mm-ig, siklócsapágynál 3,0 mm-ig. • Az elsődleges és a másodlagos lendkeréktárcsa nem ütközhet egymással!

Zajok
A kettős tömegű lendkeréknek a járműben történő megítélésénél alapvetően győződjenek meg arról, hogy a környező olyan szerkezeti részek, mint pl. a kipufogó berendezés, hővédő lemezek, motorfelfüggesztés csillapítóbakjai, segédberendezések és hasonlók nem okoznak-e zajt. Továbbá bizonyosodjanak meg arról, hogy az olyan aggregáthajtásoktól, mint pl. egy szíjfeszítőegység vagy klímakompresszor, nincs zajátvitel. Annak érdekében, hogy be tudják határolni a zajforrást használhatnak például egy sztetoszkópot. Ideális esetben fennáll a lehetőség, hogy az előforduló reklamációt össze tudják hasonlítani egy azonos, vagy hasonló felszereltségű járművel.


A "klakk-zörej" az összekapcsolásnál, a sebességváltásnál és a terhelésváltásnál keletkezhet a hajtásláncból is jöhet. A zörejt a váltó fogaskerekeinek foghézaga, a csuklóstengelyek/kardántengely vagy a kiegyenlítőmű és a kiegyenlítő kerekek játéka okozza. A kettős tömegű lendkerék nem hibás.
A másodlagos lendítőtárcsa kiszerelt állapotban az elsődleges lendítőtárcsához képest elfordítható. Adott esetben itt is észlelhető zaj. Ez a zaj vagy a karimától, ami felütközik az íves rugón vagy a másodlagos lendítőtárcsának a súrlódásvezérlő tárcsán történő felütközésből származhat. Ebben az esetben sem hibás a kettős tömegű lendkerék.

A brummogó zajoknak több oka lehet; pl. rezonancia a hajtásláncban vagy a kettős tömegű lendkerék nem megengedett mértékű kiegyensúlyozatlansága. A nagy kiegyensúlyozatlanság oka pl. a kettős tömegű lendkerék hátoldalán lévő kiegyensúlyozó tömegek hiánya vagy egy hibás siklócsapágy lehet. Az, hogy a brummogó hang a kiegyensúlyozatlanságból ered-e, az egyszerűen megtalálható.

Pörgesse fel a motort álló helyzetben lassan és egyenletesen. Ha a motor vibrációja a fordulatszám emelkedésével erősödik, akkor a kettős tömegű lendkerék hibás. Itt is segíthet egy azonos vagy hasonló motorral szerelt járművel történő összehasonlítás.

Kuplung hiba behatárolása  MIKOR KELL KUPLUNGOT CSERÉLNI?

A kettős-tömegű lendkerék az Alkatrész csoportok > Forgattyústengely halytásLendkerék szekcióban található!

Video a kettős-tömegű lendkerék hibáiról és annak okairól:

KETTŐS-TÖMEGŰ LENDKERÉK CSERE ÁRAJÁNLAT